viernes, 31 de marzo de 2017

El paradigma de la complexitat




La societat s'enfronta a problemes sense solució en molts àmbits on la ciència no és prou fiable per a prendre decisions indiscutibles i on el model de saber acumulatiu, que fins ara era fiable, ja no serveix per combatre la ignorància. "La societat del coneixement es pot caracteritzar precisament com una societat que ha d'aprendre a gestionar aquest desconeixement"[1]

El coneixement és ara plural i descentralitzat, amb un creixent nombre d'actors, de sabers, de maneres d'informar-nos, de veus que dissenteixen de les decisions preses, i de recursos i estratègies per actuar en la incertesa. El nostre coneixement és ara caòtic i complex.

La nostra societat és cada vegada més conscient de la seva pròpia complexitat, del seu desconeixement i de què per aprendre ha de gestionar la seva inseguretat i incertesa, tant pel que fa als riscos i conseqüències de les nostres decisions, com vers la normativa i la legitimitat del coneixement.

El nou paradigma de la complexitat comporta la idea que l'hipertext va lligat a la complexitat del pensament, buscant instruments que permetin considerar el coneixement com un tot, sense jerarquia, com un conjunt d'elements interrelacionats "en què tota acció sobre qualsevol dels seus elements influencia en el conjunt dels altres elements constitutius"[2] i on el punt de vista de l'observador influeix en el conjunt de coneixements. Les idees no són simples ni lineals com promulgava el paradigma de la simplicitat o la racionalitat.
                             




[1] Campàs, Joan. Hipertext i complexitat. UOC- Escriptures Hipertextuals. Maig 2005. Material en PDF. p. 2                              
[2] Campàs, Joan. Aprendre a llegir i escriure a la Galàxia Internet. Universitat Oberta de Catalunya. Material en PDF. p. 15

viernes, 3 de marzo de 2017

Començant el camí...


Aquí començo el camí cap al coneixement de les escriptures hipertextuals, esperant que sigui un camí compartit i gratificant. 
Segons  Joan Campàs,  els nous suports digitals introdueixen canvis en els mitjans de comunicació, remarcant la tendència a la unificació dels diversos tipus de missatge, ja siguin textuals, icònics o auditius i generant un nou espai, una nova conceptió: a partir d'ara pensarem en llocs web, en performances virtuals i en hipertextos. 
(Joan Campàs. L'hipertext en les humanitats. Material docent de la UOC. Barcelona 2005. pàg. 19)